Twardość wody to inaczej zawartość związków wapnia oraz magnezu. Jest określana przez konsumentów mianem popularnego "kamienia". Ów kamień to wytrącony podczas gotowania (czy podgrzewania wody) węglan wapnia i magnezu. Sam proces wytrącania w uproszczeniu, polega na tym, iż podczas podgrzewania, czy gotowania wody następuje odgazowanie rozpuszczonego w wodzie dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla utrzymuje węglany wapnia i magnezu w stanie rozpuszczonym, natomiast gdy zostanie z wody odpędzony, węglany wytrącają się tworząc osad.
Twardość wody jest podawana w różnych jednostkach. Najlepiej obrazującą istotę zagadnienia jest najpowszechniej wykorzystywana w technologii jednostka: mgCaCO3/L. Ze względu jednak, że równorzędnie stosowane są inne jednostki zamieszczamy przydatną tabelę, pozwalającą przeliczyć twardość na jednostkę podstawową i ustalić stopień twardości wody.
TABELA PRZELICZENIOWA RÓŻNYCH JEDNOSTEK TWARDOŚCI WODY
SKALA TWARDOŚCI WODY
INSTRUKCJA KORZYSTANIA Z TABELI PRZELICZENIOWEJ RÓŻNYCH JEDNOSTEK
TWARDOŚCI WODY
Przykład nr 1:
Twardość wody wyjściowa TW = 5,0 [mval/l]
Jednostka twardości wody docelowa [mg CaCO3/l]
Przelicznik odczytany z tabeli P = 50
Twardość wody obliczona TO = 250 [mg CaCO3/l]
Woda średnio - twarda
TO = TW x P = 5,0 [mval/l] x 50 = 250 [mg CaCO3/l]
Przykład nr 2:
Twardość wody wyjściowa TW = 2,5 [mmol/l]
Jednostka twardości wody docelowa - stopień niemiecki [0N]
Przelicznik odczytany z tabeli P = 5,6
Twardość wody obliczona TO = 14 [0N]
Woda średnio - twarda
TO = TW x P = 2,5 [mmol/l] x 5,6 = 14 [0N]